Putin vs. Hitler

27. 02. 2015 13:19:01
Vladimír Putin vytvořil anexí Krymu a agresí proti Ukrajině situaci, která vyvolává smutné vzpomínky na Evropu těsně před světovou válkou. Ukrajinská krize pokračuje i po Minsku II a Rusko vojenskou pomocí udržuje východ krajiny v plamenech. A bohužel to, co se děje v Rusku, na Krymu a východní Ukrajině, znamená velmi nebezpečný vývoj s hrozivou perspektivou a rychle zapomenutou minulostí. Ukážeme si několik paralel mezi hitlerovským Německem a putinovským Ruskem. Jejich srovnání nechám na čtenářích.

1.Olympiáda v Berlíně a Soči

Hitler uspořádal v Berlíně oslnivou olympiádu, ukázal svůj národ v bezchybné podobě, svět mu naběhl a za 3. roky vypukla válka.

I Putin pořádal OH v roce 2014, byly to nejdražší hry v historii, kdy si podával ruce s mnoha státníky jako velký mírotvůrce. Mj. sloužily i k odvrácení pozornosti při anexi Krymu.

2.Světová finanční krize 1929 a 2007

Hospodářská finanční krize měla rozhodující dopad na nástup Hitlera k moci a rozpoutání války .Pokud ji srovnáme s krizí v roce 2007, kdy se světová ekonomika ocitla na hraně kolapsu a z níž profitovalo Rusko s vysokými cenami ropy, její následky jsou obdobné. Finanční krize z roku 2007 vyvolala kromě ekonomických těžkostí i politické tsunami na světové scéně, na kterém zabodovala levice, ale i krajní pravice a znovuobjevily se i tendence k radikalismu, antisemitismu, xenofobii a sklony k rychlým a populistickým řešením.

3.Totalitní režim

Hitler se stal kancléřem v roce 1933 a po smrti prezidenta se stal jediným Vůdcem.Současné Rusko znamená Putin a Putin je Ruskem. Všichni si pamatujeme jeho rošádu s Medveděvem a střídání jejich funkcí. Má podporu přes 80. procent obyvatel a přes zdání existence opozice a demokratických institucí, jsou jeho odpůrci žalářováni, vražděni nebo donuceni k emigraci. Rusko je nyní zemí jednoho muže.

4.Zvýšení výdajů na zbrojení

Německá zbrojní výroba vzrostla před válkou několikanásobně a spolupracovala se Sovětským svazem. Stejně tak Rusko patří poslední léta ke státům na vrcholu výdajů na zbrojení, ruská armáda prošla mnoha reformami, moderním výcvikem, kompletní výměnou struktury velení, probíhají u ní velmi rozsáhlá cvičení všech druhů vojsk. Nejsou to již vojáci, kteří po příjezdu do Prahy ani nevěděli, co tam dělají a proti komu zakročují. Dnes jsou to naopak špičkově vycvičení vojáci s nejmodernější výstrojí, kteří jsou schopni přes noc obsadit kus cizího státu bez výstřelu.

5.Zákony proti menšinám

neboli Norimberské zákony přijali nacisté v roce 1935, které měly za následek pronásledování židů, genocidu a rasovou diskriminaci.Putin podepsal zákon o zákazu propagace homosexuality a zavedl přísné tresty za šíření informací o komunitách lesbiček, bisexuálů a transsexuálů. Něco o ruské homofobii vypovídá i film Children 404 neboli Putinovy děti.

Anektovaný Krym opouštějí tisíce Krymských Tatarů, kteří jsou tam pronásledováni, unášeni i vražděni.

6.Propaganda

Za Třetí říši, kterou vedl nechvalně známý Josef Goebells, byla nacistická propaganda zaměřená nejen proti židům. Navíc Vůdce byl zobrazován jako mesiáš a nesměl být zpochybněn. Mediální propaganda Ruska líčí Putina jako neohroženého vůdce a zachránce sovětského impéria. Kyjev vykresluje jako hnízdo fašismu, kdy Ukrajinci si vaří jídla a dávají si do nich ruskou krev, Západ jako líhen sexuálních deviantů všeho druhu, kdy prý v Německu jsou znásilnovány ženy jako na běžícim páse, protože je tam málo mužů, Evropu jako starou mrchu, kterou je třeba dorazit. Nicméně to nebrání právě dětem ruských oligarchů, aby tady studovaly, podnikaly a žily. Masáži ruských médií by se divil i Orwell.

7.Mein Kamf a Alexander Dugin

Svoji nejznámější knihu napsal Hitler ve vězení a zpočátku byla opomíjená. Nastínil v ní své plány i způsob uvažování. Dugin je profesorem Lomonosovy Univerzity a jeho ideologie je založena na ruském tradicionalismu ve spojení s pravoslavím, militarizmu a nacionalismu a usiluje o znovupřipojení někdejších zemí SSSR opět k Rusku a předjímá zásadní politický a vojenský střet Východu a Západu, tzv. válku kontinentů. Jeho ideologie je blízká Moskvě, učí se na univerzitách a je blízká i vojenským kruhům včetně Putina. Dugin:" musíme zabíjet, umírat, zabíjet.." a tento boj má prý metafyzický a mystický charakter, kde se zdůraznuje nadřazenost a vyvolenost ruského národa.

8.Společenská deprese u poválečného Německa a po rozpadu SSSR

Oba národy nebyly schopny se politicky transformovat a vypořádat se s dějinným nezdarem a místo sebereflexe zvítězil nacionalismus na jedné straně s desítkama milionů obětí u Němců, na straně druhé obdobný nacionalismus a imperialismus u Rusů zatím "jen" s tisícovkama mrtvých na Ukrajině.

Autor: Josef Parák | pátek 27.2.2015 13:19 | karma článku: 30.05 | přečteno: 1573x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 264 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 452 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2248

Zdravotník ,Evropan,křestan,který jde často proti proudu. S proudem plují často leklé ryby.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...